Nok en liten fordypning i standarden på Dogo Canario...

Det siste året kjenner jeg at jeg lar meg provoser av at det finnes halte hunder i utstillingsringen som ikke blir tildelt KIP(Kan Ikke Premieres). Dette gjelder ikke bare DC, men flere raser. Men jeg tar i første hånd tak i problematikken rundt DC, som er "min" rase.

Det er også mye snakk om hvordan en DC skal se ut. Jeg synes det er alt for mye overtyping i avlen, og dette ser ut til å være helt ok for de fleste, men jeg kjenner jeg reagerer. det er allment kjent at mange raser blir "avlet i stykker", og jeg håper inderlig at vi kan bevare den typiske DC'n, uten å falle for fristelsen til å avle utover standard...

Jeg henter ut sitater fra standarden som jeg mener er på vei utfor bakke, og kommenterer i forhold til mine synspunkter...

Forlemmer:
Helhetsinntrykk: Velvinklet med kraftig benstamme og god muskulatur.
Skulder: Godt tilbakelagt.
Overarm: Velvinklet.
Albue: Ikke for tett mot brystkassen eller utoverdreid. Markavstanden
50% av mankehøyden, litt mindre for tisper.
Underarm: Rett.
Mellomhånd: Sterk, lett skråstilt.
Poter: Kattepoter med runde tær, ikke for tett samlet. Velutviklet,
sorte tredeputer. Mørke klør, hvite klør uønsket, men
forekommer hos hunder med lysere pelsfarge.

For å øke bredden i front synes jeg at jeg ser antydning til mye steil og feilplassert skulder.....

Albuene lider mer ved at de dreies mer og mer utover, for å illudere "bredde i brystet"...

Flere underarmer blir buet som på en bulldog, og rett forfra ser hundene mer hjulbente ut....

Tendens til svake mellomhender, og poter som ikke på langt nær er knyttet, tvert i mot sprikende...

Kropp: Lang, bred og dyp. Lengre enn mankehøyden, mest tydelig
hos tisper. Flankene bare lett markerte.
Overlinje: Rett og jevn, omgitt av velutviklet, men knapt synlig
muskulatur. Lett stigende fra manken til krysset. Svai
overlinje eller karpelend uakseptabelt.

Overlinjen lider av ekstrem overtyping på mange individer. Den skal faktisk være rett og jevn! IKKE svai.... Om det er et resultat av for lite muskler, kombinert med overtyping, eller bare overtypingen vet jeg ikke, men for å oppnå stigende overlinje, avles det på kortere og kortere fremben. Kan det være at denne overtypingen gjør det vanskligere for individene å bygge muskulatur i ryggen? De korte frembena vil jo raskt stride i mot det standarden sier om avstanden mellom albue og marken, som skal være 50%, og ikke type 30%... Hva jeg skal si om vinkler i bakbena vet jeg nesten ikke. Med høyere og høyere kryss, og lengre og lengre bakben, så forsvinner all vinkling i kneet.. Joda, rasen skal bare være moderat vinklet, men moderat ser nå ut til å bli synonymt med pinnerette bakben. Og vi vet jo hvilke forferdelige lidelser det kan resultere i...

Vi får stadig høre at om vi ikke ønsker å gjøre slik som oppdretterne i spania ønsker, så bør vi bytte rase...Men om man faktisk ønsker seg en DC som ser ut som en salrygget dachs, så er det kanskje mange andre som bør gjøre et bytte? Hvem er det egentlig som avler utenfor standard?

I disse dager går det diskusjoner om standarden på DC kommer til å endres ved endelig godkjenning i FCI. Ryktene sier at den skal endres, og jeg kjenner jeg er spent på hvilken retning det tar. Vil man gå tilbake til det mer opprinnelige, som var Il perro de Presa Canario, eller vil men gå "fremover" med mer overtyping som lett fører dårligere helse og immobilitet?

Som oppdretter av denne fantastiske rasen er jeg spent på om dette kommer til å forbli en rase for oss... Mer tyngde, overtyping og dårligere helse strider sterkt i mot den måten vi ønsker å avle hund. Hundene er for oss individer, de er også et lite liv, og de har langt færre muligheter enn oss mennesker til å fortelle om plager og vondter...

I min verden skulle alle halte hunder kastes ut av en utstillingsring! Alle hunder med pustebsvær eller andre alvorlige defekter burde diskvalifiseres...  Men tvert i mot ser vi en økning på generell basis, der flere raser lider under diverse overtyping og ekstremavl... Hva hjelper det at FCI og deres samarbeidspartnere legger teoretisk vekt på sunnhet og helse, når det er det motsatte som faktisk skjer i praksis?

Noen flere som har en mening om dette, eller skal det bare feies under teppet?

So long!

4 kommentarer

jma

14.11.2010 kl.17:57

jeg er helt enig i at det virker som om dogoen er på ville veier mange steder, og noen av dogoene man ser i utstillinger rundt om ser jo helt fryktelige ut. jeg har jo også nevnt på dette tidligere, men virker som om folk lukker øynene for dette, og fokuserer på de som ser bra og sunne ut, og glemmer alle de andre. Om man surfer etter dogo på nettet så kan man finne utallige dogoer som ikke ser sunne eller riktige ut. det er ikke til å stikke under en stol.

Vi har jo sett med presaen at det faktisk går ann å avle hunder som er kraftig bygd, samtidig som de er sunne og kan jobbe.

Mange dogo oppdrettere internasjonalt ser ut til å blåse i hundens fysikk så lenge den er kraftig bygd, det er det viktigste. veldig synd.

Mye av problemet ligger nok hos dommerne. så lenge dommerne ikke er mer kritiske enn de er, så tror jeg det vil fortsette. dommerne burde slå hardt ned på halting, usunne overlinjer, hunder som ikke eier vinkling. og dette er jo ting man ser en del av....

Bente

14.11.2010 kl.19:29

Ja, det er et trist syn når hunder som i utgangspunktet skal være i stand til å drive kveg har problemer med å komme seg rundt i ringen... Jeg tenker tilbake på Nordisk et år, da Napolitaneren gikk etter/før oss, og vinneren nærmest måtte bæres ut av ringen...sukk Jeg håper virkelig jeg slipper å se mye mer av det i DC-ringene fremover....

Erik

15.04.2011 kl.04:08

hei.. ja jeg er helt enig i mange tilfeller og mye av det som heter Dogo Canario i Norge kan ikke gå under katogorien Canario en gang. Jeg syns det er viktig å legge vekt på hva spanjolene ønsker med rasen, på samme måte som vi er patriotiske over egne raser. Dette over respekt for dem. Ja og uten tvil bør halte hunder, hunder med gule øyner, hunder med hd/ad holdes unna ringen. Det er viktig at helse, mentalitet og eksteriør blir satt i fokus. Ikke bare en av disse tre. Problemet med standaren er at den blir tolket i stede for lest og brukt. Mennesker tolker den i den retning de ønsker at Dogo Canario tar. Og jeg ere værer de opdrettere i Norge som innser sinde feil og gjør noe med det. For det er jo ikke noe å legge sjul på at alle har gjort sine "brølere". Og som opdretter har man en plikt til å se sine feil og se sine feil på våre hunder og velge riktige individer til parring og riktige kombinasjoner. Og noen som klager på disse breiskuldrete og umobile hundene har også avkom etter slike hunder. Ingen er perfekte hverken eier eller hund. Men det viktige er å se det. Mange legger mye vekt på muskulatur og glemmer det at den riktige bredden kommer fra riktig beinstruktur, mange prøver også å gjøre de om til små feite hunder for da er de liksom kraftigere. Vi har både små , mellom og store hunder.Noen med veldig gode vinkler og noen med ikke fult så gode vinkler. Noen med høyt halefeste og noen med godt halefeste. Mine hunder er ikke perfekte som alle andre hunder og da er det viktig med riktige kombinasjoner. Men slik som det er i dag ville jeg ikke kjøpt hund i Norge.
Erik: Hei Erik!

Jeg er enig i at man må respektere det rasens hjemland ønsker. Men spørsmålet er; Hva ønsker de? Hva ønsker raseklubben(som forvalter rasen) og hva ønsker oppdretterne(som presenterer den for verden)? det kan jammen sees på forskjellige måter!

I Spania og på øyene finner man jo alt fra det lette og veldig funksjonelle, alt i mellom, og ikke minst mye overtypet. Det at raseklubben f.eks ønsker en endring i standard som omtaler maksimal høydeforskjell på 2 cm mellom manke og kryss tolker jeg som en tilbakemelding om at de ikke er veldig fornøyde med hvordan toplinjen har utviklet seg hos mange individer.

Vi får jo ofte spørsmål om ikke vi kanskje skulle velge en annen rase fordi vi ønsker funksjonelle individer uten overtype, men om vi, etter de nye reglene ser på hvordan det skal bedømmes, så skal historikken og bruken vektlegges. Jeg forundrer meg da over hvordan meget overtypede individer skal kunne premieres i det hele tatt? Om man tar hensyn til, ikke bare vakten, men også kvegdriften?

Jeg er også helt enig med deg i at det er helheten som bør vektlegges i avlen. Når det kommer til utstilling, så stiller jeg selv en tispe med E-hofter, fordi jeg med all tyngde mener hun er en ekstremt god representant for rasen, selv om hun på ingen måte er en god avlstispe. Det ene trenger ikke å utelukke det andre for min del...Det å skulle holde hunder med dårlige hofter vekk fra ringene tenker jeg blir vanskelig; I første hånd fordi vi i stor grad ikke har oversikt over leddresultater(om man ikke tenker på det som "at hunden ikke er halt"), i andre hånd fordi jeg tror at å bare vektlegge helse vil føre til et dårligere eksteriør på generell basis.

Når det kommmer til tolkning av Standard, eller å lese å bruke den, så vil vi alle ha vår egen tolkning av den så lenge den rommer så mye som den gjør per i dag. Det er jo svært lite spesifisert og dermed vil den romme alt av eksemplarer helt fra Conan til Andy.

Når det kommer til kombinasjoner så er jeg enig i at man må være kritisk til egne avlsdyr, og gjøre kombinasjoner på hunder innenfor standard, med tilstrekkelig eksteriør og god mental helse. Det er jo ingen av oss som er feilfrie, og ingen av oss som har perfekte hunder. Men tanken for vår del er at vi forsøker å gi valpekjøperne våre det vi ønsker oss selv; en frisk, vakker og anatomisk funksjonell hund:) Så hender det jo at det ikke blir som vi ønsker!!!

Tusen takk for at du deler tanker og meninger om dette;)

Skriv en ny kommentar

hits